Τύποι κουφωμάτων

» Posted in Εξωτερικά | 0 comments

1 Star (1 votes, average: 1,00 out of 1)
Loading...
Τύποι κουφωμάτων

Τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται ένα κούφωμα είναι το τζάμι, η κάσα, το φύλλο και τα ρολά ή τα παντζούρια.

 

Η επιλογή, η κατασκευή και η τοποθέτηση γίνεται στο αρχικό στάδιο οικοδόμησης και φυσικά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάλληλη μελέτη, ώστε, αφενός να ταιριάζουν ομοιόμορφα με την λοιπή οικία και αφετέρου να πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

 

 

Ανοιγόμενα – ανακλινόμενα: Είναι μια πολύ καλή και πρακτική επιλογή, καθώς τα ανοιγόμενα κουφώματα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευαστούν σε ποικίλα σχήματα και μεγέθη, ενώ παράλληλα η χρήση της ανάκλισης παρέχει μεγάλη ελευθερία στο θέμα του αερισμού ενός χώρου.

Συρόμενα – επάλληλα: Πρόκειται για μία από τις πιο καθιερωμένες λύσεις εξοικονόμησης χώρου, καθώς το ένα φύλλο σύρεται μέσα στο άλλο. Ταυτόχρονα αποτελεί και μία οικονομική επιλογή, όμως δεν προσφέρει τα ίδια ποσοστά θερμομόνωσης και ηχομόνωσης σε σύγκριση με τα ανοιγόμενα.

Συρόμενα – ανακλινόμενα : Προτιμάται κυρίως σε περιπτώσεις όπου το μέγεθος των κουφωμάτων απαιτείται να είναι μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα. Επίσης εξασφαλίζει μεγαλύτερους δείκτες μόνωσης σε σχέση με τα επάλληλα, αλλά και μεγαλύτερη ορατότητα προς το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το πλεονέκτημα της ανάκλισης.

 

Συρόμενα – χωνευτά στον τοίχο: Επιλέγεται συχνά αφενός λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής, αφετέρου λόγω της δυνατότητας να ανοίγει πλήρως και να εξαφανίζεται καθώς εισέρχεται στον τοίχο. Θα λέγαμε ότι είναι πράγματι μια καλή επιλογή, με μοναδικό της μειονέκτημα τη μειωμένη στεγανότητα στο θέμα του αέρα.

Περιστρεφόμενα: Έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται και έτσι εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ορατότητα. Από την άλλη, φυσικά, δεν υπάρχει περιθώριο τοποθέτησης παντζουριού.

Σταθερά: Δεν παρέχεται η ευελιξία της κίνησης και γι’αυτό προτιμούνται κυρίως σε σημεία που στοχεύουν στον επιπλέον φωτισμό του χώρου. Η τιμή τους είναι πιο προσιτή, αρκεί βεβαίως να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο συγκεκριμένο μέρος για τον καθαρισμό τους.

Φυσούνες: Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξειδικευμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλων διαστάσεων και ταυτόχρονα παρέχουν την απαιτούμενη εξοικονόμηση χώρου, εφόσον τα φύλλα σύρονται και διπλώνουν το ένα πάνω στο άλλο. Τέλος, συνδυάζουν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά μόνωσης και στεγανότητας.

Συρόμενα – επάλληλα βαρέως τύπου: Για πολύ απαιτητικές κατασκευές, όπου επιδιώκεται όχι μόνο το πλήρες άνοιγμα αλλά και η δυνατότητα σταθεροποίησης σε κομμάτια του φύλλου, στο σημείο που επιθυμούμε. Παράλληλα, εξασφαλίσει το επιθυμητό επίπεδο μόνωσης.

 

ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ

Μπορούμε να τα βρούμε σε όλους τους παραπάνω τύπους: ανοιγόμενα που διπλώνουν στον εξωτερικό τοίχο, συρόμενα χωνευτά στον τοίχο ή στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου, φυσούνες για περιπτώσεις μεγάλων διαστάσεων.

Τα ειδικά μεταλλικά εξαρτήματα συντελούν στο άνοιγμα και το κλείσιμο των παντζουριών, ενώ η σταθεροποίησή τους επιτυγχάνεται είτε με αυτόματα στοπ, που είναι ενσωματωμένα στον μηχανισμό, είτε με ειδικά στηρίγματα που προσαρμόζονται στον τοίχο. Ως προς την σκίαση που παρέχουν, έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ του κλασικού φύλλου ή του πιο παραδοσιακού, που παρέχει απόλυτη κάλυψη.

 

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>