Το χρώμα στη διακόσμηση

» Posted in Ιδέες Διακόσμησης | 0 comments

1 Star (1 votes, average: 1,00 out of 1)
Loading...
Το χρώμα στη διακόσμηση

Το χρώμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, καθώς μας περιβάλλει όπου και αν βρισκόμαστε. Ωστόσο, στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης, είναι ένα ουσιαστικό και σημαντικό στοιχείο, εφόσον δεν εξετάζεται μόνο από αισθητική άποψη.

Η επίδραση του χρώματος στην ανθρώπινη ψυχή και η ικανότητά του να επηρεάζει τη διάθεσή μας, είναι πλέον κάτι επιστημονικά μελετημένο και εξακριβωμένο. Για παράδειγμα, το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης και, ως εκ τούτου, θεωρείται ιδιαίτερα ξεκούραστο και διαπνέει ηρεμία. Το κόκκινο από την άλλη, είναι κυρίως το χρώμα που προκαλεί ένταση και τόνωση στη διάθεσή μας. Αντιθέτως το μπλε, σε συγκεκριμένες αποχρώσεις του, συχνά αντιμετωπίζεται  ως ψυχρό και κρύο. Το πορτοκαλί, τέλος, αποπνέει ενέργεια, ενώ όταν εφαρμόζεται σε πιο γήινες αποχρώσεις, όπως η τερακότα, προσφέρει χαλάρωση.

Η ύπαρξη πολλών διαφορετικών τόνων και αποχρώσεων μας δίνει μια ευρεία γκάμα επιλογών και συνδυασμών, γεγονός το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί σωστά προτού καταλήξουμε σε αυτό που αρμόζει σε κάθε περίσταση.
Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν την τελική μας επιλογή, όπως είναι οι σύγχρονες τάσεις, η προσωπική μας αισθητική, ο συντονισμός των αντιθέσεων και της αρμονίας στον εκάστοτε χώρο και φυσικά το συνολικό ύφος, ο άρτιος συνδυασμός όλων των υλικών, των επίπλων και των υφασμάτων, ώστε να διαμορφωθεί μια ατμόσφαιρα που θα εκπέμπει ζεστασιά, ένα περιβάλλον όπου η κομψότητα και η άνεση θα έχουν κυρίαρχη θέση.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πάνω απ’ όλα ένα σπίτι οφείλει να είναι λειτουργικό και απόλυτα προσαρμοσμένο στις πρακτικές και καθημερινές ανάγκες κάθε ιδιοκτήτη. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να θεωρηθεί συνετή η επιλογή λευκών ή άλλων ανοιχτών αποχρώσεων σε μια οικία όπου υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια.

Επιπλέον, αξίζει να εντοπίσουμε την επίδραση των χρωμάτων στην συνολική αντίληψη του μεγέθους ενός δωματίου. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πώς μπορεί δύο ίδια δωμάτια σε δύο πανομοιότυπα σπίτια να φαίνεται πως έχουν τελείως διαφορετικές αναλογίες, αν εφαρμοστούν διαφορετικά χρώματα και τεχνικές!

Αναλογιζόμενοι τόσο τον τομέα της χρηστικότητας όσο και της αισθητικής, θα λέγαμε ότι κάθε σπίτι είναι σε θέση να καλύψει άρτια τις δύο αυτές όψεις, όπως και ειδικότερες πτυχές της προσωπικής μας ζωής, αρκεί να προηγηθεί η αρμόζουσα μελέτη και να επιτευχθεί ο επιθυμητός συνδυασμός.

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>