Τζάκι και διακόσμηση

» Posted in Ιδέες Διακόσμησης | 0 comments

1 Star (4 votes, average: 1,00 out of 1)
Loading...
Τζάκι και διακόσμηση

Η μοναδική αίσθηση, η ζεστασιά και η θαλπωρή είναι μόνο λίγα από τα πλεονεκτήματα του  τζακιού στο χώρο μας. Ο ρόλος του υπήρξε πάντα και παραμένει μέχρι σήμερα πρωταγωνιστικός, καθώς αποτελεί -πέραν όλων των άλλων- σημείο συγκέντρωσης για την οικογένεια, την παρέα, το ζευγάρι. Ο απαλός φωτισμός και η ιδιαίτερη κίνηση της φλόγας μαγνητίζουν το βλέμμα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και αρμονίας που όλοι έχουμε ανάγκη. Ακόμη κι αν υπάρχει κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση στο σπίτι, η ξεχωριστή ζέστη που εκπέμπει το τζάκι όταν βρισκόμαστε κοντά του είναι πολύ ιδιαίτερη και επιβεβαιώνει την αξία αλλά και την ουσία της εστίας με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Από τη σκοπιά της διακόσμησης, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το τζάκι αποτελεί ένα πολύ ισχυρό και συνάμα αυτόνομο διακοσμητικό στοιχείο για κάθε σπίτι και κάθε γούστο, καθώς έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί είτε ενισχυτικά -εμπλουτίζοντας τον χώρο μας με κομψότητα και πολυτέλεια- είτε αφαιρετικά -για τους λάτρεις του μινιμαλισμού, το γνωστό μας less is more!

Βεβαίως, για να έχουμε ένα αποτέλεσμα στο ύψος των προσδοκιών μας θα πρέπει να λειτουργήσουμε μεθοδικά. Πιο αναλυτικά, αυτό σημαίνει ότι πάντα ξεκινάμε από την βασική μελέτη του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί, εξετάζουμε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και φυσικά φροντίζουμε ώστε η επιλογή μας να συνάδει διακοσμητικά με την συνολική άποψη του χώρου.

Η πρωταρχική σκέψη που πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου είναι πως το στυλ που θα επιλέξουμε για να διακοσμήσουμε το τζάκι μας οφείλει να ακολουθεί το ευρύτερο στυλ διακόσμησης του σπιτιού μας.

Έτσι λοιπόν αν προτιμάμε το κλασικό, το μάρμαρο και ο γρανίτης θα είναι σίγουρα στις πρώτες προτιμήσεις μας. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για υλικά που κοστίζουν, κάνοντας μια καλή έρευνα, μπορούμε να καταλήξουμε σε πολύ οικονομικές λύσεις και σε ένα άριστο αποτέλεσμα. Επιπλέον, φροντίζουμε να κινηθούμε σε ανοιχτές, γήινες αποχρώσεις και διακριτικά σχέδια, ώστε να δώσουμε στο τζάκι μας την αίγλη που του αρμόζει.

Στην περίπτωση που μας ταιριάζει περισσότερο το μοντέρνο, σίγουρα θα κατευθύνουμε την προσοχή μας σε πιο αυστηρές και λιτές γραμμές. Στόχος μας θα είναι να μειωθεί ο όγκος του τζακιού στο χώρο, είτε με επίπεδες κατασκευές είτε με γυψοσανίδα, που θα εξομαλύνουν την ένταση και θα διαμορφώνουν μια ενιαία εικόνα. Εδώ έχουμε την δυνατότητα να παίξουμε με το χρώμα και να δημιουργήσουμε αντιθέσεις.

Τέλος, αν είμαστε λάτρεις του παραδοσιακού, η πέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα την πρώτη μας επιλογή, καθώς είναι το υλικό που αποδίδει καλύτερα από κάθε άλλο αυτή τη ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο χώρο και μεταφέρει μοναδικά το χθες στο σήμερα. Παράλληλα, η πέτρα έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με άλλα υλικά όπως το ξύλο και να μας δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Κομψότητα, απλότητα και χωριάτικο στυλ δένουν αρμονικά και εκφράζουν όσα αναζητάμε από ένα τζάκι στο σπίτι μας!

Στο εμπόριο διατίθεται μια μεγάλη γκάμα από είδη τζακιού, για να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει ιδανικά με τις δικές μας ανάγκες. Μπορούμε να μιλάμε για τζάκι χτιστό, μαντεμένιο, προκατασκευασμένο, ενεργειακό, αλλά και για εκείνο που λειτουργεί με φυσικό αέριο (χωρίς καμινάδα).

Ως προς την διακόσμησή του, έχουμε την δυνατότητα να κινηθούμε ανάμεσα στο μάρμαρο, το γρανίτη, την πέτρα, το inox, την ταπετσαρία και πολλών ειδών τεχνοτροπίες, προκειμένου να αποδώσουμε το επιθυμητό ύφος.

Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι, ανεξάρτητα από το υλικό που θα επιλέξουμε, για να έχουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση θερμότητας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποιότητα των ξύλων που θα χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν ποικιλίες σκληρών και μαλακών ξύλων, ξύλα που καίγονται αργά (όπως η ελιά) ή γρήγορα (όπως το πεύκο), ξύλα με έντονη ή διακριτική οσμή. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε τα ξύλα μας να είναι στεγνά και να στεγάζονται. Επιπλέον, δεν παραλείπουμε τον σωστό καθαρισμό και την συνολική φροντίδα του τζακιού μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα πάντα με τη συχνότητα της χρήσης του.

Επιτοίχια τζάκια: πρόκειται για τα τζάκια που ακουμπούν τη μια πλευρά τους στον τοίχο και διακρίνονται σε μετωπικά -δηλαδή αυτά που τοποθετούνται στην μέση του τοίχου- και γωνιακά –όσα εφαρμόζονται σε γωνίες. Και στις δύο περιπτώσεις εξασφαλίζουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ενώ η τελική επιλογή θα κριθεί από τη διαρρύθμιση του χώρου.

 

Ελεύθερα τζάκια: αποτελεί μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή επιλογή, αλλά με έντονες επιρροές από το  παρελθόν. Το τζάκι τοποθετείται σε ένα κεντρικό σημείο του δωματίου και δεν ακουμπά σε τοίχο, καθώς ακολουθεί τη λογική της συγκέντρωσης των μελών γύρω του. Βασική προϋπόθεση για ένα άρτιο αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες διαστάσεις του χώρου.

Ξύλο: το γνωστό σε όλους μας παραδοσιακό τζάκι, μας μεταφέρει εικόνες από το παρελθόν, αλλά και όλη την ζεστασιά του με τον οικείο τρόπο. Εφόσον έχει προηγηθεί η κατάλληλη μελέτη και έχει γίνει μια καλή κατασκευή, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

 

Φυσικό αέριο ή προπάνιο: η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει στο προσκήνιο αυτό το είδος τζακιού, το οποίο έχει σαν βασικό πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται καμινάδα. Επομένως η τοποθέτηση και χρήση του διευρύνεται πολύ περισσότερο και σε χώρους όπου δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή. Η απόδοσή του είναι αρκετά καλή, όμως σίγουρα η εικόνα της φλόγας στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί εκείνη του παραδοσιακού τζακιού με ξύλο.

 

Αιθανόλη: μιλάμε για τα τελευταίας τεχνολογίας τζάκια βιοαιθανόλης, που καίνε ένα υγρό με βάση την αιθανόλη. Υπάρχει και εδώ το πλεονέκτημα της εύκολης τοποθέτησης, μιας και δεν απαιτούν τη χρήση καμινάδας και έτσι προσαρμόζονται σε κάθε δωμάτιο. Ο βασικός τους ρόλος θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο διακοσμητικός, γιατί αφενός αυτό το υγρό είναι αρκετά ακριβό και άρα ασύμφορο στη χρήση του και αφετέρου η θερμότητα που παράγουν δεν επαρκεί για να ζεστάνει ικανοποιητικά έναν χώρο.

 

Οικολογικά υλικά: ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, γίνεται λόγος για μια ευρεία γκάμα οικολογικών λύσεων στη θέρμανση, όπως είναι το pellet, οι μπριγκέτες, το άχυρο, και πολλά άλλα. Πρόκειται πραγματικά για πολύ ενδιαφέρουσες και οικονομικές λύσεις για το τζάκι και όχι μόνο, με πολύ καλά ποσοστά απόδοσης.

 

Ηλεκτρισμός: στην κατηγορία αυτή βεβαίως δεν μιλάμε τόσο για το τζάκι με την πραγματική έννοια του όρου, όσο μάλλον για ένα θερμαντικό σώμα, το οποίο εμφανισιακά παραπέμπει σε τζάκι. Δεν συνίσταται η διαρκής χρήση του γιατί καταναλώνει πολύ ρεύμα και επιπλέον δεν αποτελεί μια αρκετά πετυχημένη αισθητική επιλογή.

Πυρότουβλο: αποτελεί το πιο κλασικό, παραδοσιακό και συνηθισμένο υλικό κατασκευής εστιών για το τζάκι. Είναι πολύ εύχρηστο και κομψό και προσδίδει μια ιδιαίτερη πινελιά στο χώρο. Επιπλέον συγκαταλέγεται στις πιο οικονομικές λύσεις για ένα απλό τζάκι στο σπίτι. Το βασικό του μειονέκτημα είναι  οι απώλειες στη θέρμανση, καθώς δεν αποδίδει σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων από το σημείο που βρίσκεται.

 

Μαντέμι: θεωρείται μια πολύ καλύτερη επιλογή σε σχέση με το πυρότουβλο, διότι ενώ παραμένει οικονομική λύση, αποδίδει καλύτερα και αντανακλά περισσότερη θερμότητα στο χώρο. Βεβαίως υπάρχουν και εδώ απώλειες, αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό. Ένα σημαντικό του πλεονέκτημα είναι πως μπορούμε πολύ εύκολα να το προσαρμόζουμε σε πολλά και διαφορετικά στυλ, μοντέρνα ή κλασικά.

Ενεργειακά: τα ενεργειακά τζάκια λειτουργούν διαφορετικά από τα κλασικά. Διαθέτουν πόρτα, ώστε να γίνεται ο εφοδιασμός με τα ξύλα και κατόπιν η πόρτα κλείνει προκειμένου όλη η θερμότητα  από την καύση να μεταφέρεται στο ανώτερο μέρος του τζακιού. Εκεί έχουν τοποθετηθεί ειδικές περσίδες μέσα από τις οποίες διαχέεται η θερμότητα στο χώρο. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά οι απώλειες και ταυτόχρονα γίνεται μεγάλη οικονομία στο προϊόν καύσης. Τόσο η αγορά όσο και η τοποθέτησή του κοστίζουν αρκετά, όμως η απόδοση και η οικονομία που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση του μας ανταμείβουν.

 

Θερμοδυναμικά: η λειτουργία τους θυμίζει πολύ το ενεργειακό τζάκι, όμως εδώ έχουμε μια επιπλέον δυνατότητα: χρησιμοποιώντας τους ειδικούς μηχανισμούς μπορούμε να κατευθύνουμε τον θερμό αέρα εκεί που επιθυμούμε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την μέγιστη απόδοση και ταυτόχρονα οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου. Μοναδικό τους μειονέκτημα το αυξημένο κόστος αγοράς και τοποθέτησης.

 

Θερμοϋδραυλικά: μια από τις πιο φρέσκιες προτάσεις, καθώς μπορεί να συνδυάζει άρτια την λειτουργία του τζακιού και την ταυτόχρονη διοχέτευση ζεστού νερού σε σώματα καλοριφέρ. Το κόστος τοποθέτησης βεβαίως είναι πολύ υψηλό, όμως η απώλεια θέρμανσης πολύ χαμηλή.

 

 

 

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>