Τζάκια

» Posted in Σόμπες – Ξυλόσομπες - Τζάκια | 0 comments

1 Star (1 votes, average: 1,00 out of 1)
Loading...
Τζάκια

Στο εμπόριο διατίθεται μια μεγάλη γκάμα από είδη τζακιού, για να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει ιδανικά με τις δικές μας ανάγκες. Μπορούμε να μιλάμε για τζάκι χτιστό, μαντεμένιο, προκατασκευασμένο, ενεργειακό, αλλά και για εκείνο που λειτουργεί με φυσικό αέριο (χωρίς καμινάδα).

Ως προς την διακόσμησή του, έχουμε την δυνατότητα να κινηθούμε ανάμεσα στο μάρμαρο, το γρανίτη, την πέτρα, το inox, την ταπετσαρία και πολλών ειδών τεχνοτροπίες, προκειμένου να αποδώσουμε το επιθυμητό ύφος.

Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι, ανεξάρτητα από το υλικό που θα επιλέξουμε, για να έχουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση θερμότητας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποιότητα των ξύλων που θα χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν ποικιλίες σκληρών και μαλακών ξύλων, ξύλα που καίγονται αργά (όπως η ελιά) ή γρήγορα (όπως το πεύκο), ξύλα με έντονη ή διακριτική οσμή. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε τα ξύλα μας να είναι στεγνά και να στεγάζονται. Επιπλέον, δεν παραλείπουμε τον σωστό καθαρισμό και την συνολική φροντίδα του τζακιού μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα πάντα με τη συχνότητα της χρήσης του.

Επιλογή

Επιτοίχια τζάκια: πρόκειται για τα τζάκια που ακουμπούν τη μια πλευρά τους στον τοίχο και διακρίνονται σε μετωπικά -δηλαδή αυτά που τοποθετούνται στην μέση του τοίχου- και γωνιακά –όσα εφαρμόζονται σε γωνίες. Και στις δύο περιπτώσεις εξασφαλίζουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ενώ η τελική επιλογή θα κριθεί από τη διαρρύθμιση του χώρου.

 

Ελεύθερα τζάκια: αποτελεί μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή επιλογή, αλλά με έντονες επιρροές από το  παρελθόν. Το τζάκι τοποθετείται σε ένα κεντρικό σημείο του δωματίου και δεν ακουμπά σε τοίχο, καθώς ακολουθεί τη λογική της συγκέντρωσης των μελών γύρω του. Βασική προϋπόθεση για ένα άρτιο αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες διαστάσεις του χώρου.

Ενεργειακά: τα ενεργειακά τζάκια λειτουργούν διαφορετικά από τα κλασικά. Διαθέτουν πόρτα, ώστε να γίνεται ο εφοδιασμός με τα ξύλα και κατόπιν η πόρτα κλείνει προκειμένου όλη η θερμότητα  από την καύση να μεταφέρεται στο ανώτερο μέρος του τζακιού. Εκεί έχουν τοποθετηθεί ειδικές περσίδες μέσα από τις οποίες διαχέεται η θερμότητα στο χώρο. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά οι απώλειες και ταυτόχρονα γίνεται μεγάλη οικονομία στο προϊόν καύσης. Τόσο η αγορά όσο και η τοποθέτησή του κοστίζουν αρκετά, όμως η απόδοση και η οικονομία που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση του μας ανταμείβουν.

 

Θερμοδυναμικά: η λειτουργία τους θυμίζει πολύ το ενεργειακό τζάκι, όμως εδώ έχουμε μια επιπλέον δυνατότητα: χρησιμοποιώντας τους ειδικούς μηχανισμούς μπορούμε να κατευθύνουμε τον θερμό αέρα εκεί που επιθυμούμε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την μέγιστη απόδοση και ταυτόχρονα οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου. Μοναδικό τους μειονέκτημα το αυξημένο κόστος αγοράς και τοποθέτησης.

 

Θερμοϋδραυλικά: μια από τις πιο φρέσκιες προτάσεις, καθώς μπορεί να συνδυάζει άρτια την λειτουργία του τζακιού και την ταυτόχρονη διοχέτευση ζεστού νερού σε σώματα καλοριφέρ. Το κόστος τοποθέτησης βεβαίως είναι πολύ υψηλό, όμως η απώλεια θέρμανσης πολύ χαμηλή.

 

 

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>