Κουζίνα…η καρδιά του σπιτιού

» Posted in Ιδέες Διακόσμησης | 0 comments

1 Star (1 votes, average: 1,00 out of 1)
Loading...
Κουζίνα…η καρδιά του σπιτιού

Η κουζίνα αποτελεί για τους περισσότερους το πιο χρηστικό και δημιουργικό σημείο του σπιτιού, τον χώρο που περνάμε τις πιο σημαντικές ώρες της ημέρας. Είναι ευνόητο λοιπόν πως ο σχεδιασμός και η διακόσμησή της συντελούν σημαντικά στην διαμόρφωση της κατάλληλης ατμόσφαιρας, που θα συνδυάζει την πρακτικότητα με την αρμονία.
Στο σύγχρονο σπίτι, η κουζίνα δεν είναι απλώς ο χώρος παρασκευής του φαγητού, αλλά και το μέρος συγκέντρωσης και επικοινωνίας των μελών της οικογένειας. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι, με τον καιρό, τείνει να καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο χώρο. Από ένα μικρό δωμάτιο του διαμερίσματος, με παράθυρο στο φωταγωγό, που ήταν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, σήμερα πλέον θεωρείται ένας ολοκληρωμένος χώρος με κεντρικό ρόλο, άποψη, χρώμα, μοντέρνο design και σύγχρονα υλικά, που δεν έχει τίποτα να κρύψει. Αντιθέτως, έχει πολλά να δείξει, γι’αυτό και είναι συνήθως ανοιχτός, συχνά ενιαίος με το σαλόνι ή την τραπεζαρία.
Λόγω των πολλαπλών εργασιών που λαμβάνουν χώρα στην κουζίνα (χώρος αποθήκευσης των τροφίμων και παρασκευής του φαγητού, τραπεζαρία, playroom, χώρος διασκέδασης και συζήτησης, γραφείο) θα πρέπει πάντα να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες λειτουργικότητας αλλά και αισθητικής.

Η εργονομία είναι το βασικότερο κριτήριο για το σχεδιασμό της κουζίνας. Το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο λοιπόν δεν είναι τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές, τα οποία σίγουρα θα την αναδείξουν, αλλά η διάταξη των στοιχείων της στο χώρο, που θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ευκολία κινήσεων σε όποιον τη χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με το εκάστοτε σχέδιο του σπιτιού, μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ της ευθύγραμμης διάταξης σε έναν τοίχο ή της διάταξης σε δύο παράλληλους τοίχους. Ακόμη, τη διάταξη σε σχήμα «L», τη νησίδα στη μέση ή τη διάταξη σε σχήμα U.
Το στυλ και το ύφος της κουζίνας θα πρέπει πάντα να ακολουθεί την διακόσμηση των υπολοίπων χώρων ή απλά να δένει αρμονικά με το στυλ διακόσμησης του σπιτιού. Έτσι, κρίνεται απαραίτητος ο σχεδιασμός των επίπλων της από έμπειρα χέρια, που θα λάβουν υπ’ όψιν βασικές συνιστώσες σχετικά με το σπίτι και τις διαστάσεις, ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα.

Η διάταξη των ντουλαπιών
Απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχεδιασμό μιας σύγχρονης και λειτουργικής κουζίνας είναι η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων. Καθώς είναι δύσκολο εκ των υστέρων να γίνουν παρεμβάσεις, καλό είναι να δώσετε εξ αρχής την απαιτούμενη έμφαση στη χωροταξία και φυσικά στην κάλυψη των αναγκών που μπορεί να προκύψουν.
Στα πάνω ντουλάπια, τα λεγόμενα κρεμαστά, τοποθετούνται συνήθως τα ποτήρια σε ράφια, καθώς και τα πιάτα σε πιατοθήκες. Ορισμένα σχέδια προβλέπουν για το ντουλάπι που τοποθετούμε πάνω από το νεροχύτη μια ειδική πιατοθήκη, με συρόμενο-αφαιρούμενο πάτο, για το στράγγισμα των πιάτων απευθείας από το ντουλάπι.
Στα ψηλά, συρόμενα ντουλάπια που είναι προσβάσιμα από δύο πλευρές, τοποθετούνται συρτάρια με χωρίσματα για μπουκάλια, κουτιά και κονσέρβες. Ντουλάπια με ρηχές, συρμάτινες θήκες στις πόρτες για μικρές συσκευασίες και μπαχαρικά, ειδικά καλάθια για φρούτα και λαχανικά ή και για ψωμί, είναι μερικά ακόμη από τα αξεσουάρ που κυκλοφορούν στην αγορά με σκοπό την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων για τρόφιμα.
Στα κάτω στοιχεία, οι συνδυασμοί είναι περισσότεροι, καθώς προστίθενται και συρτάρια, που αποδεικνύονται ίσως και πιο πρακτικά από τα ντουλάπια, καθώς δεν είναι απαραίτητο να σκύψετε για να ψάξετε το εσωτερικό τους.

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>